Forum Dyskusyjne. Signum Temporis. Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Targi
Autor Wiadomość
Maniek45
Miles gregarius

Wysłany: 2010-01-12, 22:45   Targi

Wpadłem na taki pomysł, a mianowicie, żeby co jakiś czas(powiedzmy tydzień realnego czasu) organizować targi w miastach. Każda nacja miała by w swoim co napędziło by gospodarkę i handel poszczególnych miast

Co miesiąc albo więcej organizować wielki targ w którymś z miast (Nie mam tu na myśli Nowego Rzymu) organizowano by karawany, można by kupić "egzotyczne" rzeczy na takich targach, z innych miast. Za razem, karawany stały by się kuszącą propozycją dla złodziejaszków, a statki handlowe dla piratów.

Imidar
Miles gregarius

Wysłany: 2010-01-12, 23:45   

Mało tego..to mogłaby być świetna okazja dla aktorów/bardów by mogli wykazać się swoimi umiejętnościami artystycznymi- to samo tyczy się malarzy. Generalnie byłby to jeden, wielki festyn przez którego czas trwania zakazano by prowadzenie wszelkiego rodzaju wojen.. ogólnie pomysł bardzo ciekawy..tylko co z realizacją..
Jest jedna wiara, która objawia się w wielu wyznaniach..herezja nie jest wiarą- z herezja trzeba walczyć. Herezję można nawrócić..nienawracalna herezja to opętanie. Opętanie można oczyścić. Najlepszym oczyszczeniem jest ogień.

blo0p
Wyróżniony

Wysłany: 2010-01-13, 19:55   

Lwia część realizacji leży po stronie graczy. MG prawdopodobnie tylko by ubarwiał cały ten kram i pilnował porządku i interweniował w wyjątkowych sytuacjach.
Tak więc na moje krzywe oko, czy takie festyny będą miały miejsce zależy przede wszystkim od graczy.
Ja jestem za.

Skyki
Tesserarius

Wysłany: 2010-01-13, 21:40   

Ja jestem za, ale proponuje by takie duze imprezy odbywaly sie tylko w Nowym Rzymie z racji wiekszej ludnosci ktora tam zapewne bedzie przebywac. Kupcy z calego kontynentu zjezdzali by sie wlasnie tam by okazac swe towary i sprzedac po bajecznych cenach. Tance, pokazy rycerskie, orkiestre, teatry, wielkie targowisko z duza iloscia miejsc a nawet egzekucje najbardziej niebezpiecznych zloczyncow napewno zapewnily by swietny nastroj i wielkie zyski zarowno dla miasta jak i kupcow wszystkich nacji. Mysle ze wystarczylo by zrobic tam scene, miejsca targowe, duze pole dla pokazow itp. oraz nadzor GMow, co miesiac wielki festyn Nowego Rzymu odbywal by sie wlasnie tam. Taka jest moja wizja tego pomyslu. :D
Death and glory
Soldiers of Poland
Second to none
Wrath of the Wehrmacht burst to are home
Hey Gość

Maniek45
Miles gregarius

Wysłany: 2010-01-14, 13:48   

Ciesze się, że paru osobą ten pomysł się spodobał. Co do organizacji wielkiego targu w Nowym Rzymie, to może być lepsze ze strony logistycznej, łatwiej będzie kupcom przemieścić się do miejsca które wszyscy znają, i jest większe prawdopodobieństwo, że dużo ludzi tam przybędzie.

A co z takimi miejskimi targami odbywającymi się co tydzień w miastach? :) Można by nawiązać znajomości z pobratymcami, każdy mógł by sprzedać co ma. Chłop swoje zbiory, myśliwy skóry itp. I żeby wszystko zakończyć wielką ucztą, jakimś przedstawieniem w teatrze(teatrem z przyjemnością się zajmę:) ). Piszcie więcej swoich pomysłów, może coś z tego uda się ulepić.

Vair
Prefectus

Wysłany: 2010-01-14, 21:22   

Jak blo0p rzekl, powinno byc to zalezne od graczy. Choc szczerze mowiac weekendowe targi to troche przesada. Zwyczajne starczy urzadzic raz na miesiac, olbrzymie raczej powinny byc bardzo sporadycznymi eventami - inaczej watpie by naprawde wielu kupcow sie zjawialo gdyz daleko takiemu wydarzeniu (zdaniem - podejme sie ryzyka stwierdzenia - niemalej ilosc graczy) bedzie do ciekawego czy waznego po jednym, dwoch razach.

Ponadto, zgadzamy sie ze sama idea dobra, MG nie maja sprzeciwu - wiec wlasciwie sprawa zalatwiona. Natomiast nic wielkiego z wejscia i tak nie bedzie pewnie urzadzone - do tego trzeba pewnej ilosci doswiadczonych, majacych towary/pieniadze postaci.

Deveron
Tesserarius

Wysłany: 2010-01-15, 22:24   

Moim zdaniem te wielkie wydarzenie można porównać do święta, więc powinno to być organizowane w pewnej znaczącej części przez MG. Na www powinien być jakiś licznik odliczający dni w realu do festynu w grze. Zapewniło by to dużą frekwencję . Jak najbardziej ZA ;-)

Pozdrawiam.

sigil
Miles gregarius

Ostrzeżeń:
 1/3/3
Wysłany: 2010-01-16, 10:05   

Pomysł jest ciekawy, jestem "za"; wiązało by się to z różnorodnością, możliwością poznania innej kultury itp...
[@Imidar; co do okazji żeby się wykazać nie zapominajmy o Łotrzykach ;]]

Imidar
Miles gregarius

Wysłany: 2010-01-16, 11:12   

[@sigil; oraz o inkwizytorach i ich zapalczywym podejściu do sprawy... :-P (w końcu można spalić jakiegoś groźnego heretyka na oczach setek ludzi)

A targi mogłyby się odbywać 2 razy do roku..myślę, że to by nie zburzyło "zajefajności" targów...a poza tym jestem zwolennikiem zasady "Im dłużej na coś czekasz, tym bardziej się potem z tego cieszysz". :-D
Jest jedna wiara, która objawia się w wielu wyznaniach..herezja nie jest wiarą- z herezja trzeba walczyć. Herezję można nawrócić..nienawracalna herezja to opętanie. Opętanie można oczyścić. Najlepszym oczyszczeniem jest ogień.

blo0p
Wyróżniony

Wysłany: 2010-01-16, 12:54   

A ja myślę, że nie ma co z góry ustalać dat, czy ilości targów, bo to tak nie działa...

Jak już wspomniałem, większa część organizacji leży po stronie gracza, ale nie całkowita. MG jest potrzebny do pilnowania porządku, mini eventów czy innych ubarwień tego festynu.

Trzeba to jakoś rozpocząć.

Powiem wam jak to wygląda poprzez pryzmat takiego mojego małego szkiełka, które nazywam wyobraźnią.

Mniejsze miasta: Spotyka się 3 graczy i zaczynają rozmawiać o handlu, proponują wymianę towarów, umawiają się na jakiś dzień. MG zostaje o tym poinformowany, lub sam się dowiaduje - zaczyna nakręcać akcje. Wie kiedy ma się spotkać tamtych trzech. Gońcem, obwieszczeniem, trębaczem, chłopcem ze wsi, staruchem, kaznodzieją i czym się da nagłaśnia informację o targu. Przychodzi dzień targu a MG tylko sobie patrzy jaki efekt dała rozmowa 3 graczy i jego "długi język". Oczywiście w przypadku gdy gracze sami ogarną nagłośnienie targowiska, a MG będzie tylko obserwował... to chyba jeszcze lepiej.

Nowy Rzym: Tu sprawa analogiczna, tylko z większym udziałem MG. Przede wszystkim takie targi są organizowane w przypadku wielkich uroczystości i zarządzają nimi władze miasta. To one ogłaszają kiedy takie coś się wydarzy. (w przypadku ustalenia 2x do roku, po 2gim razie już się znudzi, a przecież nie ma nic przyjemniejszego niż niespodziewanka ;] ) Natomiast czy taki targ wypali czy nie, to zależy od graczy, tylko i wyłącznie od graczy.

pzdr.

LordSidious
Tesserarius

Wysłany: 2010-01-25, 17:10   

Według mnie takie rzeczy powinny być ustalone z góry.
Po pierwsze, gracze którzy grają rzadziej z różnych powodów(praca, szkoła, ograniczenia nałożone przez rodziców xD) nie będą mieli z problemów z przegapieniem takiego festynu.
Po drugie, "Gońcem, obwieszczeniem, trębaczem, chłopcem ze wsi, staruchem, kaznodzieją i czym się da nagłaśnia informację o targu" nie wiem czy komukolwiek z tych trzech będzie zależało aż tak bardzo na wydawaniu kasy aby rozsławić zbytnio ten targ, albo czy będą mieli czas. Każdy będzie liczył na to że ktoś inny to zrobi.
I po trzecie, gdy daty będą ustalone będzie można wrzucić w to trochę mechaniki: na drogach pojawiały by się jakieś przystrojenia, ceny w sklepach by wzrastały, itp.
Oczywiście jestem za rzadkością takich targów.

Odpowiedz do tematu